Topklasse-sedans

Topklasse-sedans uit de jaren 70 zijn vaak verrassend goedkoop. Bij complexe slagschepen uit Groot-Brittannië moet je echter wel rekening houden met hoge onderhoudskosten, zodat je alsnog flink in de buidel moet tasten.

In de jaren 70 vervoerden ze partijbonzen en direc- teuren, tegenwoordig betaal je voor een 7-serie van de eerste generatie (E23) of een S-klasse van de modelreeks W116 minder dan je voor een kleine Koreaanse nieuwe auto zou moeten neertellen, zelfs als ze in verzamelaarsstaat verkeren. De waarde- ontwikkeling verloopt echter niet gelijkmatig. Terwijl de door BMW-liefhebbers lang ondergewaardeerde E23 met name in de eerste bouwjaren voor de face- lift (1982) inmiddels zo schaars aan het worden is dat de merkliefhebbers voor goede exemplaren steeds meer ervoor neerleggen, gebeurt er bij de rivaal uit Stuttgart precies het tegenovergestelde. “De prijzen van de W116 komen niet echt in beweging”, weet Marius Brune van de Duitse marktanalist Classic Data. Van de meeste S-klasses uit de jaren 70 blijven de prijzen op hetzelfde niveau liggen. Zelfs de bedragen die voor het topmodel 450 SEL 6.9 worden betaald (waarde van nette exemplaren volgens Classic Data: € 29.000), stijgen de laatste tijd niet meer. Bij volumemodellen als de 280 SE zijn de prijzen zelfs weer aan het dalen, wat volgens Brune vooral het gevolg is van het enorme aanbod. Ook de angst voor dure reparaties en hoge onderhouds- kosten heeft een dempend efect op de prijzen van topklasse-sedans. Dat geldt vooral voor Britten als de Jaguar XJ, Rolls-Royce Silver Shadow en het zuster- model Bentley T. Dit zijn potentiële bodemloze put- ten; de aantrekkelijk lijkende aanschafprijzen zijn vaak het begin van een kostbaar avontuur. Weliswaar zijn er volop onderdelen te krijgen, maar reparaties kosten veel tijd en zijn zodoende prijzig. Bovendien is bij veel exemplaren sprake van achterstallig onder- houd. Het kost vaak meer geld om dat te herstellen, dan je voor een dergelijke auto betaalt.


47654.jpg


De oer-7 wordt populairder

Het aanbod van de allereerste 7-serie is flink uitgedund. Exemplaren van na de facelift zijn minder roestgevoelig. De prijzen van goede exemplaren beginnen sinds kort steeds harder te stijgen, terwijl exemplaren in middel- matige staat nauwelijks in waarde toenemen.

BMW 733i (E23)

1977-1979, 3,2 LITER/197 PK

De goedkoopste

vanaf € 3.7001 |

Renault 30 TS/TX (1975-1984)

Eerst weggeroest, toen in de vergetelheid geraakt: de R30 (2,7-liter motor met 131 (TS) of 143 pk (TX)) was een mislukte poging van Renault om in de hogere middenklasse voet aan de grond te krijgen. Het aanbod is zeer eperkt, maar de vraag naar dit model even- eens. Een interessante auto voor liefhebbers van rariteiten!

De duurste

Maximaal 1 miljoen euro2 | Mercedes 600 Landaulet

(1965-1981)

Afhankelijk van de historie en de vorige eigenaar (vaak koningshuizen of dictators) zijn de Landaulet- uitvoeringen van de 600 maximaal drie keer zo duur als een ‘normale’ Pullman. Er zijn slechts 59 exem- plaren gebouwd, het aanbod is zodoende erg klein.

Panhard Dyna X

Deze beauty kwam ik tegen op mijn dagelijkse wandelrondje in Landgraaf. Het is een Panhard Dyna uit 1953. Aan het interieur wordt nog gewerkt. Nooit eerder gezien. Hopelijk kunnen jullie hier iets mee.

Jo Quaedflieg, Landgraaf

Bijzonder aan de Dyna X is zijn aluminium koets- werk. Bij zijn   pvolger, de bolronde Dyna Z, werd het aluminium uit kostenoverwegingen al spoedig vervangen door staal. Hierdoor steeg het gewicht aanzienlijk, waardoor het model zijn prestatie- voordeel ten opzichte van de concurrentie verloor. Tegenwoordig produceert Panhard militaire voer- tuigen in naam van Renault Trucks.

Alfa Romeo Alfetta GT

Op vakantie in Engeland (Chilham, graafschap Kent) kwamen wij deze mooie Alfetta GT tegen. Sinds 1977 niet zo’n mooi en roestvrij exem- plaar gezien.

Gerlof Dijkstra, Culemborg


564.jpg


Ford Thunderbird

Deze fraaie Ford Thunderbird uit 1964 heb ik gefotografeerd in aandam. Dit bakbeest weegt zonder bestuurder al meer dan 2.000 kilo en de achtcilindermotor zal een aardig slokje lusten om die in beweging te krijgen. Waarschijnlijk zit er om die reden een lpg- installatie in.

Janwillem van der Ent, Zaandam

Renault 4

Kees van der Donk spotte deze Renault 4 uit 1963 in Hilversum. “Hij staat er in mijn beleving al jaren. Niet een auto die je onbeschut buiten laat staan”, schrijft hij. Dat lijkt ons ook niet. We kunnen het ons eerlijk gezegd ook niet voorstellen; daarvoor ziet dit vroege Viertje er nog veel te netjes uit.

Seat 600 – Porsche 356 Speedster

In Alhaurín el Grande in Andalusië stuitten we op deze Seat. Betere foto’s lukten niet, maar ik wilde hem jullie toch niet onthouden. De chaufeur reed als een echte Spanjaard; niet remmen op rotondes en met van alles bezig in de auto. De imperiaal intrigeert me mateloos, wat kan deze auto in hemelsnaam aan qua daklast dan? Erg leuk om dit in het wild te zien rondrijden.

Bij de Pyramide van Austerlitz stal deze roomblanke Speedster de show op de parkeerplaats tussen het hedendaagse eenheidsworst- blik. In stilstand straalt hij zelfs Speed uit. Prachtig apparaat! Jan-Bart van Oppenraai

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

- Advertisment -

RECOMMEND BLOGS